nedjelja, 21. siječnja 2018.

земјата на моите чекори

Ако најлошите од душманите
влезат во нашиот заеднички дом 
ќе ја испијат водата од водопадите
ќе донесат темни облаци
ќе ги грабнат иконите од старите цркви
ќе ги расплачат убавите жени. 

Нека ги остават планините да дишат
со полно срце
нека ги остават големите поети да бидат великани,
а малите поети да си играат со граматика и правопис. 

Ако најлошите меѓу непријателите 
дојдат во земјата на моите чекори,
наеднаш ќе ги украдат детството, младоста и староста. 

Nema komentara:

Objavi komentar